Arriben els tortells

un dels dolços més tradicionals de la cuina catalana 

Una de les postres més tradicionals de la rebosteria catalana és el tortell. N'hi ha per a tots els gustos i per a totes les festes i, fins i tot, per a cada diumenge. A molts llocs es feia també els dissabtes que era el dia que es cobrava la setmana i era molt celebrat per tota la família. No estem parlant d'una pastisseria refinada (tot i que darrerament es fan variacions molt sofisticades i delicioses, per descomptat), es tracta d'una pastisseria de forner i fàcil de fer a casa. És per això que era una de les postres més habitual en les festes rurals i, tradicionalment, per festejar la menestralia, com el tortell de Sant Antoni.

Que es faci amb massapà i fruites confitades, té una raó claríssima, no és època de fruites fresques, en canvi a les llars antigament s'acostumava a confitar les fruites per tenir-ne per a l'hivern i se'n feien postres delicioses tant a la pastisseria com a les cases: torrons, coques, gelats (tutti-frutti)... A la tardor s'han collit les ametlles i és per això que en aquesta època tenim postres fetes amb aquest fruit: panellets, ‘mantecados’, torrons… i, evidentment, la base de tot, el massapà. A més són fruits que aporten molta energia i resulta cabdal per a l'alimentació en temps freds. La millor època per a menjar-ne.

Tortell de diumenge

Aquest és, segurament el més tradicional, el de pasta de full farcit de nata o xocolata trufada. Més difícil de trobar és el de crema cuita, una singularitat molt especial de pastisseries com la Grau d'Esparreguera o El Timbaler del Bruc!

Tortell de Sant Antoni

No oblidem, però el de Sant Antoni que és també de pasta brioix i farcit de massapà però sense fruites. Aquí la figureta acostuma a ser un animaló.

El de massapà sense fruites es feia també els dissabtes, encara es fa en alguns llocs.

Tortell de Reis

Però si hi ha un tortell amb renom i prestigi, aquest és el de Reis, fet de pasta brioix suau, farcit de massapà i cobert pel damunt amb fruites confitades i sucre. Resulta especialment atractiu per a la canalla, ja que és costum que entre el farcit porti un fava, a qui li toca ha de pagar el tortell i una figureta, el que la trobarà serà coronat rei. El podem trobar a: Pastisseria Daïa, Grau Pastissers, Pastisseria Cal Ferran, Forn Jorba, Forn Borràs, Forn Sopena...

Molts d'aquests tortells, de pasta de full o de brioix, han adoptat altres farciments, com el cabell d'àngel, la crema, la crema de llimona, la xocolata, el praliné, fins i tot, el iogurt amb fruites o el gelat.

Al forn de pa Jorba fan els tortells de la manera més  tradicional i, a la vegada, aportant totes les noves propostes per als paladars més inquiets.

Encarregueu-les amb temps, no us quedeu sense!

ESPARREGUERA

_Carrer Gran, 6 _ 93 777 19 40 

_Camí de Can Comelles, 4 _93 777 54 94

_Camí Ral, 26 _ 93 777 46 04

ABRERA

_Av. Generalitat, 32 _ 93 770 34 07