Search

Un febrer d'inicis

Ja tenim aquí el mes de febrer, el darrer mes de l’any 2020 que vam poder gaudir sencer abans de l’arribada de la pandèmia. A Esparreguera se celebra la Festa Major de Santa Eulàlia, la patrona de la vila, i els darrers anys els carrers s’omplien d’activitats. Semblava que l’empenta de la festa major d’estiu anava guanyant terreny i s’establia, també, a ple hivern. Era un preludi festiu en versió abric i bufanda: concerts sota la carpa al peu del campanar, manifestacions de cultura popular a cada cantonada i rostres complets, sense mascaretes. Ara és quan, segurament, podem afirmar que comença un nou cicle. Els cavalls i carruatges dels Tres Tombs de 2020 van marcar el pas de la darrera festa popular tal com les coneixíem fins a l’any passat. Aquest any ja no han pogut circular.


El mes de febrer comença amb una campanya de vacunació en marxa, amb el sector cultural (i tants d’altres) aguantant l’embat de les restriccions, amb els professionals sanitaris més enfeinats que mai, amb una campanya electoral esperpèntica i l’esperança d’un estiu on tot es relaxi i puguem, tots plegats, respirar més tranquils. Els nostres pobles i viles, teixits amb camins i senders, deuen semblar formiguers vistos des de l’aire, plens de gent caminant amunt i avall, explorant el terme com mai no ho havien fet. L’exercici de desvirtualitzar la gent és cada cop una necessitat més gran. Ve de gust sortir al carrer a passejar, sense un rumb concret, per trobar-te fortuïtament aquella persona amb la qual fa temps que no xerres. Saludar-la des de la distància i fer camí plegats. Una conversa itinerant, amb distància i mascareta. Això també dona aire al dia.


Mentrestant, els armaris de les cases resten entreoberts, amb alguna peça més lleugera que ja treu el cap. Les mascaretes (també) van bé pel fred, diuen... Els dies s’alternen amb estones de sol i fred. I sovint no sabem què posar-nos. No ens hem de confiar. Com diu la dita: pel febrer, un dia de sol i l'altre al braser.

Amb el panorama que tenim, però, la pregunta és: La Candelera plorarà o riurà?