Search

Renéixer, rebrostar i recordar

El mes de març és sinònim de primavera, de llum, de flors, de bellíssimes postes de sol. El març ens planta davant dels nassos la vida en la seva màxima esplendor, que esclata amb força i ganes. També amb la il·lusió d’iniciar un nou cicle vital. La primavera vol dir pensar en renovació cultural i social; un moment ideal per desfer els nusos d’antigues males praxis, de maneres de funcionar tòxiques. És un bon moment per començar de nou, respectant als nostres conciutadans i a la naturalesa que ens envolta. L’ecologia no és una opció, és la solució a bona part del que ens ve a sobre. Potser també a la Covid-19.

Després d’un any de malson tot va tornant, revestit d’una nova manera de fer, rebrostant a batzegades, entre restricció i restricció. Representacions de La Passió diferents, jornades del 8 de març diferents, fires diferents, aniversaris diferents, passejos diferents, potser persones diferents i maneres diferents de relacionar-nos. I sempre amb aquell record ben viu dels amics i amigues, mestres i familiars que ja no hi són i del que vam viure plegats.

I serà així, amb la mirada sempre endavant, que superarem tots els esculls que se’ns posin al davant.

Els antics romans i grecs veneraven la primavera, el retorn etern de la deessa Prosèrpina. Però també es commemoraven els idus de març, quan els senadors romans van assassinar Juli Cèsar. La primavera ens altera la sang i, com als altres éssers vius, ens empeny a revoltar-nos contra les injustícies, els abusos de poder, les caduques maneres de funcionar d’un sistema exhaust i, sovint, inhàbil. I serà així, amb la mirada sempre endavant, que superarem tots els esculls que se’ns posin al davant. Sortiu als carrers dels pobles i ciutats i mireu a tot arreu. La vida esclata. Gaudiu-ne.