Search

Inesperadament bé

Fa un any acomiadàvem el 2019 i recordo que molta gent desitjava canviar les dues darreres xifres per oblidar els dotze mesos i encetar-ne una dotzena de nous. Com si tot el que no ens ha agradat de l’any pogués desaparèixer de cop i volta, com si fos possible deixar la pissarra en blanc. Propòsits, fites, nous objectius... cada final d’any el destinem a fer balanç i pensem que serem capaços de governar l’any següent. I sempre tendim a queixar-nos. Però potser fins ara no havíem estat conscients de la nostra vulnerabilitat, de la nostra debilitat, de la condició d’animals d’aquest planeta que anem, dia a dia, assetjant amb contaminació de tota mena.


Ja ho va dir Shakespeare: el món és un escenari i nosaltres, les dones i els homes, en som els actors. En aquesta obra de teatre anomenada vida tenim les nostres entrades i els nostres mutis... una obra tragicòmica, amb girs inesperats que ens deixen garratibats a la butaca. Un espectacle que ens fa esclatar de riure o que ens esgarrapa llàgrimes de cop. És una obra cruel, que pot fer desaparèixer al primer o segon acte els personatges més estimats i aplaudits. En qualsevol moment podem abandonar l’escenari del món. Però, malgrat tot, la funció mai tanca el teló. El 2020 ha estat un any impredictible: ho ha capgirat tot. Ha encetat ben de pressa una nova era i ens ha obert els ulls, recordant-nos, dolorosament, que tot pot canviar d’un dia a l’altre.


Mentre seguim en guàrdia, hem de continuar trepitjant fort l’escenari, recitar els versos més bells i ser conscients que el vent pot bufar a favor nostre.

Però les coses no només poden anar a pitjor, també n’hi ha que milloren. El perill desconegut que ens explicaven el passat mes de març ja conviu amb nosaltres, es passeja pels carrers i places. Mentre seguim en guàrdia, hem de continuar trepitjant fort l’escenari, recitar els versos més bells i ser conscients que el vent pot bufar a favor nostre. Si fem les coses bé i no oblidem qui i què som, si ens cuidem els uns als altres, podrem estrenar la funció més espectacular, una que pot anar inesperadament bé: n’hi direm 2021.


#editorial #critica #teatre #escenaridelmon #anynou #laculturaessegura #cultura #2021