Search

Amb una mirada crítica

Ens diuen que hem de fer bé les coses, que siguem conscients de la greu situació sanitària que genera aquesta pandèmia. Ho fem bé; prenem totes les mesures de seguretat; adaptem la nostra vida a les noves maneres de relacionar-nos. Així i tot, a la mínima de canvi, els sectors més dèbils i exposats a totes les crisis, ocasionades pel motiu que sigui, són els primers a ser, novament, tancats. No ens serveix de res demostrar que a la cultura i a la restauració, per exemple, s’han fet enormes esforços a tots nivells per adequar-se a les mesures de seguretat dictades. I, malgrat tot, són els primers a ser tancats.


La nostra resistència té un límit, però hem de mirar d’allargar-la al màxim, com una ciutat ancestral en setge, amb enormes titans assetjant-la. I, com bé vaig sentir dir per boca d’una amiga l’altre dia: «és ara quan ens hem d’ajudar». És ara, enmig de la tempesta, que hem de desplegar tota la nostra solidaritat amb els productors locals. I la producció és agrària, industrial, artística... emocional.

Quan les coses van malament ens n’hem d’adonar de quines són les coses essencials. Hi ha moltes coses essencials que pengen d’un fil i, si no el lliguem fort, quedarà segat per aquesta pandèmia. Costarà ajudar-nos a aixecar el cap quan tot això passi si no comencem a donar-nos la mà plegats des d’ara. Hem de fer xarxa; hem de fer pinya. Els professionals de tots els sectors seran (serem) els que ens traurem de la crisi. Ens toca confiar en nosaltres mateixos, no en discursos estèrils que no porten enlloc.

I no oblidem reivindicar-nos, manifestar-nos i queixar-nos quan les coses no es fan bé. Quan la injustícia és la que governa i no la destresa política. Mantinguem el cap fred i, sempre, un somriure ocult sota la mascareta. Cada cop en sabem més de llegir somriures als ulls.


Hi ha moltes coses essencials que pengen d’un fil i, si no el lliguem fort, quedarà segat per aquesta pandèmia.

#editorial #crítica #restauració #laculturaéssegura #cultura