Search

La rendició

El més fàcil i còmode en moments de penúries i d’incertesa és rendir-se. Rendir-se just en aquell moment en què penses que res del que fas té massa sentit. Rendir-se quan veus que d’altres s’han rendit i que, rendits i tot, tampoc no viuen massa diferent del que vius tu. Rendir-se amb la voluntat de perdre aquella pressió diària que et converteix en un titella de no-sé-qui i amb l’objectiu d’assolir no-sé-què.


Però nosaltres no hem estat mai gent de rendir-nos. Quan a algú se li acut la idea de rendir-se els altres el convencen que no és prudent fer-ho, perquè llavors demostraria una cosa que no és certa: que som dèbils. El dia a dia, les precaucions per contenir la pandèmia, la nova manera de relacionar-nos, tot plegat ens condiciona la vida. Però hi ha un batec intern que, com un so continu i persistent, ens ha de seguir marcant el dia a dia: la cultura, l’educació, la solidaritat, els ideals. No serà aquesta la primera ni la darrera tardor complicada que viurem. Massa acostumats n’estem dels darrers anys. Però el neguit era diferent.

Les lluites, com el nostre dia a dia, s’han d’adaptar a les noves circumstàncies, però mai s’han d’aturar.

Les lluites, però, no van mai separades. La lluita per una sanitat pública de qualitat i amb suficients recursos no és només política, també és una garantia d’èxit quan hi ha un desembarcament de virus com al que ens enfrontem actualment. Les lluites, com el nostre dia a dia, s’han d’adaptar a les noves circumstàncies, però mai s’han d’aturar. A les lluites no se les inhabilita.

Si us plau: des dels nostres pobles, des dels carrers, des de la distància, no permetem que, aprofitant l’avinentesa, ens inhabilitin el pensament, ni el criteri, ni la consciència cívica. I si així i tot voleu rendir-vos, abans de fer-ho, penseu: ja em rendiré demà!


#editorial #critica #lluita #norendirse #laculturaessegura #cultura