escudella de Nadal
240 minuts
12 litres

En una olla gran posarem 12 litres d'aigua i la posarem al foc molt lent, anirem afegint la vedella la carn magra de porc, un quart de gallina i un quart de pollastre. També hi posem les potes, el coll i el carpó (la resta els talls més bonics seran per al rostit). Els peus de porc tallats pel mig, el tall de cansalada, una fulla de llorer i unes mongetes del ganxet que haurem tingut en remull tota la nit.
Deixarem que cogui unes 4 hores i mitja hora abans d'acabar afegirem les patates, les pastanagues, el nap i la xirivia.
Finalment posarem la pilota i la botifarra negra, també afegirem una ceba, amb els 4 claus d'olor, el porro i una mica de col. Afegirem un parell de cullerades de sal i deixarem coure a foc més viu durant uns 10 o 12 minuts (no deixeu que la verdura perdi el color. Aquest és el punt).Traurem les verdures que estaran a la part alta i ho deixarem reposar. Traurem les carns i separarem la pilota i la botifarra negra, que la farem servir per a l'escudella de galets. La resta de la carn la mantindrem calenta fins a l'hora de menjar-la o bé la prepararem per a fer una mena d'embotit que surt boníssim (vegeu recepta a part).
El brou que no hàgim de fer servir de seguida el posarem en pots d'un litre i congelar-lo, sempre el tindrem a punt.
Ingredients
12 litres d'aigua mineral
vedella (conill)
carn magre de porc
pollastre
gallina
cansalada del coll
3 peus de porc
mongetes del ganxet
3 patates
pilota (carn de porc picada, sal, pebre, nou moscada, ou i molla de pa)
botifarra negra
api, pastanaga, nap i xirivia
llorer i 4 claus d'olor
col, ceba i porro.